Jak správně nosit

Všechny maminky, které své děti chtějí začít nosit v šátku nebo v nosítku se nás ptají:

"Jak správně nosit?". Proto jsme se rozhodly vytvořit manuál, ve kterém v následujících řádcích najdete znázornění většiny nejpoužívanějších úvazů, které by se Vám mohly někdy hodit. Také přidáváme odkazy na videa a na youtube kanály, kde jsou všechny úvazy krásně předvedeny. Dozvíte se zde také jaké typy úvazů vázat s různou velikostí (délkou) šátků.

Začněme ale pěkně od začátku.

Pokud očekáváte příchod miminka nebo jste se rozhodli zjistit o nošení vice, jste na správném místě. Je důležité si uvědomit, že nejde jen o pohodlí volných rukou (převážně v prvních měsících života), ale i o kontakt s miminkem. Mějte na paměti, že s Vámi žilo 9 měsíců v bříšku. Vnímalo každý Váš pohyb, jakoukoli emoci. Nyní se přesunulo do pro něj neznámého místa. Je zde spoustu nových vůní, zvuků, světla. Většina miminek je ráda, pokud se mohou přitulit do náruče své maminky.

Novorozenci

Velice často se setkáváme s nošením malinkých miminek. Většina maminek má obavu z vázání do šátku a proto volí nosítko. Zde je důležité zmínit, že vhodných nosítek není pro tak malá miminka mnoho. Z vlastních zkušeností můžeme doporučit jakákoli nosítka typu MeiTai a nosítko Storchenwiege. Tyto nosítka jsou použitelné od narození a manipulace s nimi je poměrně snadná. Ovšem většinou jsou pohodlné pro nosící maminku nebo tatínka pouze do cca 6-9 kg váhy miminka.

Alternativou mezi pevným šátkem, nejběžněji používaným, jsou elastické šátky. Tyto šátky můžete předvázat na sebe a poté vkládáte miminko. Tyto šátky jsou vždy uvázány ve vícevrstvých úvazech - přes miminko se táhnou 3 vrstvy šátku. Díky těmto 3 vrstvám nejsou vhodné do parných dní. Oběma bude velice teplo. I tyto šátky jsou použitelné do cca 6 kg váhy miminka.

Posledním a nejběžněji používané jsou pevné šátky. Zde je prakticky neomezený výběr značek, vzorů, složení a délek šátků. Pro malá miminka je nejvhodnější zvolit bavlněný šátek s gramáží do 250 g/m2. Pokud byste raději volili šátek s příměsí, pro malá miminka doporučujeme šátky s příměsí bambusu nebo bambusové viskózy, tencelu a merina. Bambus, bambusová viskóza a tencel jsou vhodné příměsy na léto, bambus velice dobře odvádí teplo a tencel v šátku chladí. Merino doporučujeme spíše na zimní měsíce, příjemně hřeje.

Základním úvazem je Kříž s kapsou uvnitř - neboli KSK. Zde se nachází odkaz na video: https://www.youtube.com/watch?v=Rq6iWP5iKDY

Jak uvázat

U novorozenců doporučujeme pruhy šátku vedené pod zadečkem jednou obtočit, viz. fotografie.

Ze začátku se Vám může zdát vázání složité a zdlouhavé, ale chceme Vás ujistit, že stačí párkrát navázat a rychlost a pečlivost úvazu se bude zlepšovat. Trénink dělá mistra. =) Mějte na paměti, že Vaše dítě velice dobře vnímá, jak se cítíte. Proto až budete vázat, nebuďte nervózní. Je velice pravděpodobné, že než získáte cvik, bude Vaše miminko poplakávat. Nebojte se. =) Pomáhá se pohupovat, broukat, zpívat, vydávat legrační zvuky, atd. Jakmile dovážete, většinou se dítko hned uklidní a usne. Pokud by I nadále bylo nespokojené, vyražte ven. Venkovní vzduch a Vaše chůze ho velmi uklidní.

Délku šátku volte podle Vaší konfekční velikosti.

Do vel. 38 doporučujeme šátek vel. 5 (420 cm), 38 - 44 (46) vel. 6 (460 cm), 46 a více vel. 7 (520 cm).

Na následujících fotografiích vidíte uvázaný Kříž s kapsou uvnitř. Pokud miminko usne nebo mu chcete zajistit hlavičku, stačí roztáhnout pruh šátku přes zádíčka a hlavičku.

Pro malá miminka je také vhodný úvaz zvaný Anne`s FrontCarry - neboli Annes`s FWCC. Jak vidíte na následující fotografii hlavičku miminka jistí pruh ze šátku.

Zde je odkaz na video: https://www.youtube.com/watch?v=s-JarEAjHFs&t=3s

Batolata

Pro větší miminka je veliké množství nosítek. Většina nosítek, která jsou dostupná na českém trhu jsou použitelná od 3-4 měsíců. Kategorii nosítek můžeme rozdělit na šátková a látková nosítka. Nosítka ze šátků jsou lépe prodyšná než látková, také bývají na dotek příjemnější. Ze šátkových nosítek můžeme doporučit následující: AndalaCare, MoniLu, EliHandmade, Donkey..

Z látkových nosítek doporučujeme: EliHandmade, Madame GooGoo, Aloe, Kokon..

U všech těchto nosítek platí, že je nejlepší vyzkoušet. Každému sedne něco jiného. Každé nosítko je jinak střiženo, jiným způsobem ušito. Jsou zde rozdíly v polstrování a šířce bederního pásu, ramenních popruhů, v případě rostoucích nosítek - nastavování šířky sedu, apod.

V případě šátků doporučujeme pro větší děti zvolit buďto bavlněný šátek s gramáží nad 270 g/m2 nebo příměsový šátek. Na výběr je zde z mnoha variant. Jako všude zde každý preferuje jinou příměs, ale mezi nejpoužívanější můžeme zařadit - bambus (pozor - nikoli bambusovou viskózu), len, konopí, hedvábí (tussah i buret), vlna (nejčastěji merino).

Přehled nejpoužívanějsích úvazů od narození

Kříž s kapsou uvnitř - Bez roztažených pruhů a s roztaženými pruhy

Anne`s FrontCarry

Klokan

Dvojitý kříž - doporučujeme až v době, kdy miminko drží hlavičku. Tento úvaz je předvázaný. Stačí do něj dítko vložit a dotáhnout.

Batoh s klasickým zakončením

Batoh se zakončením Tibeťan a Candy Cane

Přehled Eshopů

www.isatky.cz

www.satkyanositka.cz

www.satkomanie.cz

www.enormie.cz

Přehled českých výrobců šátků

Moisha, Vatanai, LoktuShe, Lenire, Omnifera, Mom, Mamma latté, Šanami

ROZDÍL MEZI ERGONOMICKÝM A NEERGONOMICKÝM NOŠENÍM

Na následujících fotografiích vidíte rozdíl špatně a správně navázaného Kříže s kapsou uvnitř. Na první fotografii NENÍ dostatečně podsazeno. Kolínka má níže než zadeček. Není docíleno zakulacených zad. Druhá fotografie znázorňuje správně uvázané miminko. Zakulacená záda, nožičky se zadečkem znázorňují písmeno M - kolínka jsou výše než zadeček.

Pozor na nevhodná nosítka, u kterých nelze dosáhnout správné ergonomické polohy miminka (chicco, womar, cybex,...) a šátky (womar, pentelka,...), které nosícími šátky nejsou. Nemají jejich vlastnosti a jsou velmi nepohodlné, špatně se vážou a často od nošení odradí.

Nedoporučujeme ani nákup padělků z aliexpressu, wish, amazon,... Jde o nekvalitní výrobky, které se po krátkém čase používání trhají a rozpadají. Nemají atesty na používané materiály a komponenty.

Následující srovnání zobrazuje rozdíl mezi neergonomickým (obrázek vlevo) a ergonomickým nosítkem (vpravo). Pro demonstraci bylo použito nevhodné nosítko Chicco a doporučované MoniLu Uni.