Cestovatelský deníček - Krasíkov, Konstantinovy lázně a tipy navíc

Cestování s dětmi není tabu a proto jsme se rozhodli pravidelně psát o výletech, které absolvujeme. Ať už těch po okolí, nebo těch opravdu dobrodružných. Třeba Vám naše typy pomůžou s programem na víkend a nebo dodají odvahu na delší cestu.

Náročnost - zvládnou to těhotné ženy i děti všeho věku (otestováno)

Finance - pokud nebudete jíst, kromě cesty je vše zdarma

Kočárek/nosítko - výlet se dá zvládnout s obojím, jen pokud půjdete na zříceninu, bude to s kočárkem trošku drncat

Jeden z naších oblíbených výletů je návštěva farmy Krasíkov, výstup na zříceninu, oběd v  Polžicích a zakončení v Konstantinových lázních.

Z Plzně do Krasíkova je to cca 44 km, takže maximálně za hodinu jste tam. Farma je hned u cesty, nelze ji minout. Už z dálky jdou vidět kozy a další zvěř. Parkoviště je přímo u farmy, jeho nevýhodou je, že se nachází hned u silnice, kde jezdí auta poměrně rychle, proto je potřeba dát na děti opravdu pozor.

Farma je volně přístupná, neplatí se žádné vstupné. Hned u vchodu po pravé straně narazíte na hladové okénko, kde je možné se drobně občerstvit (pivo, limonády, koláč, atd.). Po levé straně vás přivítají kozy.

Farmu můžete celou volně projít. Za návštěvu stojí i Amálčin krámek, kde můžete nakoupit mýdla, domácí sušenky a vynikající zelňáky, sýry, perníčky a další dobroty, ale také krmení pro zvířátka.

S dětmi máte možnost v praxi ověřit, jaké zvuky dělá většina domácích zvířátek, protože  všechny potkáte a obvykle není problém si je i pohladit. My jsme potkali krávy, koně, kozy, slepice, psa, kočky, lamy, husy, daňky, divoké prase a oslíka. A u nejmladšího člena naší výpravy to mělo úspěch veliký.

Na farmě není zrovna naklizeno a kromě pěkných výhledů na zvířata můžete narazit i na pár "skládek a vrakovišť", ale my si je vždy nějak odmyslíme a radujeme se především z přírody.

Hned naproti přes silnici se můžete vydat na zříceninu hradu Krasíkov, pokud by se Vám nechtělo šlapat celý kopec, dá se ještě kousek popojet autem, ale výhled při procházce stojí za tu námahu. My většinou výšlap absolvujeme s nosítkem, ale kočárky po cestě běžně potkáváme.

Pokud vydržíte a dorazíte až na vrchol, můžete zdarma navštívit rozhlednu, která Vám poskytne krásné výhledy do okolí.

Protože v této fázi při návratu ze zříceniny býváme většinou už hladoví, naše další cesta vede do Dolních Polžic, kde se ukrývá Pizzerie Kryštof Harant. Vaše chuťové buňky tady nabudou dojmu, že se ocitly v Itálii. Nechybí kvalitní sezónní suroviny a každý, kdo má rád italskou kuchyni si vybere. Mají k dispozici jídelní židličky a součástí restaurace je velká zahrada, kde je i dětské hřiště.

Po dobrém jídle přijde vhod procházka. V Konstantinových lázních je několik malých parků, kde je možné se projít i s kočárkem. Můžete si "pochutnat" na prusíkově pramenu a pokud by Vám ještě zbývala energie, v lázních je skvělý bazén. Je zde příjemně teplá voda, takže je vhodný i pro malá miminka. Kromě klasického bazénu jsou tam vířivky, Kneipův chodníček a několik saun.

Pokud by Vám po bazénu opět vyhládlo, hned za rohem je cukrárna Srdíčko, kde mají sorbet, zákusky a domácí palačinky. Nechybí ani limonády z Prusíka a dobrá káva. A mají tam velmi pěkné toalety :-D

A pokud ještě pořád nebudete mít dost, po cestě domů můžete navštívit zříceninu hradu Gutštejn nebo se zastavit na Hracholuské přehradě.

My si tento výlet vždy maximálně užijeme a zabere nám to celý den. Je ale určitě možné, některé části vynechat a naplánovat si jen půldenní výlet, ale z mé zkušenosti je těžké něco vynechat.